16. april 2024

Foredrag om Frikorps Danmark ved Lars Larsen

Onsdag den 24. april klokken 19.00 – 21.00 inviterer Veteran Café Vordingborg til en foredragsaften, hvor Lars Larsen fortæller om en tabubelagt del af dansk krigshistorie. Deltagelse sker efter først til mølle princippet. Dørene åbnes klokken 18.30.

Tekst: Seniorsergent Jørn Hvenegaard
Fotos: Udlånt af Lars Larsen

Lars Larsen arbejder til dagligt som murer, men har siden sin barndom interesseret sig meget for danske soldaters indsats på østfronten under Frikorps Danmark og Regiment Danmark.

Det er historien om de danskere, der tog til Østfronten og kæmpede Hitlers sag. Der vil blive fortalt om oprettelsen, uddannelser, hvem de frivillige var, og ikke mindst indsatser og retsopgøret. Der vil blive vist billeder undervejs.

Efter pausen vil der blive fortalt om et vigtigt emne indenfor de danske SS frivillige nemlig danskere og krigsforbrydelser. Der vil ligeledes blive lagt vægt på ture til både Rusland og Estland, som Lars Larsen, har været på sammen med tidligere Frikorps Danmark soldater. Her vil der ligeledes blive vist billeder fra de gamle frontområder, som de ser ud i dag.

Faktaboks
Frikorps Danmark blev oprettet i juni 1941 som en selvstændig dansk enhed under Waffen SS. Korpset deltog i hårde kampe på Østfronten i sommeren 1942 og vinteren 1942/43.

I maj 1943, blev Frikorps Danmark nedlagt og overgik til at blive en tysk enhed med navnet Regiment Danmark. I løbet af krigen var imellem 8-10.000 danskere en del af Frikorps Danmark og Regiment Danmark, herunder faldt ca. 2.000.

De overlevende blev dømt ved retsopgøret for at have ladet sig hverve til Tysk krigstjeneste. Emnet er trods stigende fokus de senere år, stadig omgivet af tabu.

Alle er velkomne.

Information
Veteran Café Vordingborg, Vestervej 3, 4760 Vordingborg
Maksimalt deltagerantal er 100. Deltagelse efter først til mølle princippet.
Seniorsergent Jørn Hvenegaard, Veterancentret mail: Joernhvenegaard@gmail.com
Lars Larsen hjemmeside: frikorpsdanmark.dk/