23. maj 2024

Alexzia tager til Estland

Fem måneder blev det til for Alexzia som leder i KFUM soldaterhjem på Vestervej i Vordingborg. Nu skal hun til Estland.

Tekst og foto: Kaptajn Niels Brandt

Den 10. januar tager Alexzia Thiyakarajah af sted til Estland. Her skal hun virke som soldaterhjemsleder for den danske del af Enhanced Foreward Presence missionen i Tapa – 40 kilometer øst for Tallin og 100 kilometer fra den russiske grænse. At hun er så tæt på russerne tager Alexzia ikke så tungt.

– Jeg har det fint med at være tæt på russerne. Der er nok ikke den store fare, siger Alexzia.

Uddannelsesplanerne er sat lidt i bero, men hun starter i begyndelsen af september, hvor hun vil begynde på en bachelor i pædagogik.

– Jeg vil gerne arbejde med veteraner. Så bliver jeg jo nødt til at vide noget om, hvordan de arbejder og tænker, så jeg kan forstå dem mere empatisk – og sætte mig ind i deres verden. Det er jo også nu jeg har muligheden for at komme ud med soldaterne , forklarer Alexzia.

I Estland regner Alexzia ikke med at komme til at sidde på hænderne. Der skal laves kaffe og kage, hun vil lave en masse aktiviteter for soldaterne, og så skal hun skal tale med soldaterne – både på soldaterhjemmet og hvor de er.

– Jeg håber klart på, at jeg kan komme ud med kuffevognen, når soldaterne er på øvelse. Det vil jeg helt klart prioritere, så jeg kan nå ud til så mange som muligt, siger Alexzia.

Det er ikke alene danskerne, der får fornøjelsen af soldaterhjemmet i Tapa. Briterne og esterne kender ikke til soldaterhjem, men de har ofte prøvet det i de øvrige missioner, hvor Danmark har haft en ‘Kuffe’ – og det har været populært.

Kuffen har åbent alle dage i Tapa lige bortset fra de par gange, hvor Alexzia er på kulturtur i Estland og skal se Tallin og øvrige seværdigheder sammen med de danske soldater. Som de øvrige skal hun dog også på leave i tre uger.

Turen er slut den 15. juli, hvor hun tager tilbage til Danmark – lidt sommerferie og studiestart til september.