24. juli 2024

Amalie er ny leder på KFUM Soldaterhjem i Vordingborg

Amalie Ehmsen er ingen ’frøken-hvem-som-helst’ på den post. Hun har trådt sine KFUM barnesko som volontør, har været udsendt med Danmission i Libanon og vendte hjem for et øjeblik siden fra Irak hold 6. Hun har meget til fælles med soldaterne.

Tekst og fotos: Kaptajn Niels Brandt, presseofficer

Den 1. februar 2018 var første officielle arbejdsdag for Amalie, men hun trådte først ind ad døren på Vestervej 3 i Vordingborg onsdag den 7. februar, hvor hun blev introduceret til Veteran Café Vordingborg.

Amalie er en 26 årig skarp, indlevende og sympatisk kvinde. Moderen er sygeplejerske og arbejder på et hospice i Esbjerg, og faderen er præst i Vejrup sogn. For Amalie er der derfor ingen emner, der er farlige at tale om.

– Jeg har ikke har berøringsangst over for livets svære begivenheder. Døden har tit været et emne hos os hen over spisebordet, og jeg har allerede, fra jeg var barn, lyttet til mine forældres samtale og lært, at der ikke er noget farligt ved det, fortæller Amalie.

Efter gymnasiet arbejdede Amalie som volontør for KFUM Soldatermission. Først ved Garderkasernen i Høvelte i 2011 og året efter ved Sergentskolen i Sønderborg i Guds lille sommerhus, som Kuffen blev kaldt. Derefter blev hun optaget på Syddansk Universitet, og i 2016 gjorde hun sin bachelor i kommunikation og performancedesign færdig.

Efter fire års studier skulle der ske noget. Amalie skulle udenlands og hun ville arbejde for at skabe dialog og konfliktløsning. Det ønske fik hun indfriet hos Danmission, som arbejder tæt sammen med den uafhængige organisation Forum for Development, Culture and Dialogue (FDCD), der blev grundlagt i 2004, og som gennem forskellige projekter og programmer arbejder for at skabe lighed og dialog mellem forskellige etniske, religiøse og kulturelle grupper i Mellemøsten.

– Jeg var volontør ved en af de lokale partnere, FDCD, som arbejder meget med at bygge bro mellem de over 15 forskellige religiøse grupperinger i Libanon. Det var rigtig spændende, og jeg fik nedbrudt mange religiøse fordomme, og lærte, at man ikke behøver at dele en religion for at have noget til fælles. Det er nok bare at have en religion, forklarer Amalie.

Efter et års tid vendte Amalie hjem igen, men rejsefeberen var ikke kureret endnu. Generalsekretæren for KFUM Soldatermission, Per Møller Henriksen, skrev til hende, at hun kunne blive soldaterhjemsleder på KFUM soldaterhjem i Al Asad Air base i Irak. Amalie slog straks til. Det blev en udsendelse med Irak hold 6, som netop er vendt hjem. Det blev igen en rejse, hvor Amalie fik nedbrudt nogle fordomme.

– Til at begynde med tænkte jeg meget på, hvad jeg mon kunne have til fælles med soldater, men der var faktisk en stor ting, der var til fælles. Det var hjælpsomheden! Man fik næsten dobbelt så meget retur efter at have ydet noget. Da jeg så fik tilbudt jobbet som kuffeleder i Vordingborg, tænkte jeg, at det må være det perfekte sted for mig, uddyber Amalie smilende.

Nu sidder Amalie som leder i Kuffen på Vestervej 3 og det er hun rigtig glad for. Efter nogle år på farten har hun brug for en pause og lidt fred og ro, nærmest en afklimatisering og Reintegrationsperiode. Trods ønsket om ro glæder hun sig meget til at hilse på alle dem, der vil lægge vejen forbi Kuffen.

– Jeg håber virkelig, at jeg både får besøg af mange værnepligtige og – af de faste folk. Det kan jo være, at det er mange år siden, de sidst har besøgt et soldaterhjem, og måske har glemt stemningen og atmosfæren ved bare at sidde en time og snakke med nye og tidligere kolleger over et stykke kage og en kop kaffe, siger Amalie.

Selv om der er kommet ny leder til Kuffen, er mange ting nøjagtigt, som de plejer at være. Man kan købe et måltid mad og drikke. Der er udsalg af grej. Man kan købe kaffe og kage og finde sig en sofa, hvor man kan side for sig selv, tale med andre eller bare se en film.

Hver dag klokken 19.00 er der Dagens fem minutter om Gud. Det er en stund, hvor man kan reflekterer over hverdagen, udfordringer, problemer, kærester og – døden.

– Jeg gennemfører ”andagten” med en solid ballast om Guds nærvær, uden at jeg dog vil presse det ned over hovedet på folk. Men ind imellem er det bare godt at tale om de svære ting, når Gud er en del af det. Der bliver troen nærmest et sprog, man kan bruge for at få tingene sagt, fortæller Amalie.

Fællesspisningen om onsdagen er kommet til Kuffen for at blive. Tilmelding er om tirsdagen senest klokken 18.00 og menuen koster 55,- kr. Halv pris for børn. Veteran Café Vordingborg fortsætter også på fuld kraft med mødedag om onsdagen  klokken 16.00 inden fællesspisningen.

Veteran Café Vordingborg ønsker Amalie hjerteligt velkommen til KFUM Soldaterhjem i Vordingborg og glæder sig meget til samarbejdet.